Wat is de ‘Bèkse Biercantus’?


De deelnemers van een biercantus zitten op bierbanken aan biertafels. Iedereen krijgt een eigen liederenbundel, zodat iedereen met elk nummer van de biercantusband voluit mee kan zingen. Drank wordt tijdens een biercantus niet per glas geserveerd, maar per pitcher per groep. Iedere deelnemer krijgt wel een glas en kan dus vanuit de pitcher zijn biertje schenken. Behalve bier worden er ook pitchers met wijnen of frisdrank verkocht.

    


Hoe is de Bèkse Biercantus ontstaan?

Vanaf 2012 ontmoeten groepen jongeren elkaar enkele keren per jaar bij vuurkorfsessies om ideeën te bedenken voor de leefbaarheid van het dorp en indirect om geld voor de exploitatie van de Bibliotheek te verzamelen. Een van deze ideeën is de Bekse Biercantus.

Op zaterdag 27 oktober 2012 waren er ongeveer 200 gasten getuige van de eerste editie van de Bèkse Biercantus. De meeste bezoekers wisten niet goed wat ze konden verwachten en waren bang dat het een enorm zuipfestijn zou worden. Rond 22:00 uur waren de eerste liedjes gezongen, de eerste drankjes gedronken en begon langzaam het publiek gezellig mee te zingen. Een uur later begon de cantusband de laatste liedjes te spelen en kwamen de cantuszanger en –zangeres niet meer boven het gezang van de zaal uit. De volgende morgen keek het publiek (met een kleine kater) terug op een gezellige avond.

Velen spraken na de eerste editie al over een nieuwe traditie in Vierlingsbeek, inmiddels zijn we enkele jaren en enkele succesvolle edities van de Bèkse Biercantus verder. Het feest is inmiddels uitgegroeid tot bijna 500 gasten.

Voor de actuele datum en aanmelding van de Bèkse Biercantus: 
zie www.vierlingsbeek-groeningen.nl/evenementen/bekse-biercantus/